Mått för trappor
När du behöver en trappa till ditt hem finns det en rad olika mått som är viktiga att ta hänsyn till. På denna sida hittar du en översikt som guidar dig genom trappmätningen så att du enkelt kan ta reda på vilken trappa som passar just dina behov och ditt hem.
5 viktiga mått när du ska köpa en trappa
M
Längd på öppningen på övre våningen – min.
N
Bredd på öppningen på övre våningen – min.
H
Höjd från golv till golv
R
Total längd på trappen
R1
Total bredd på trappen
Ny trappa – Vad är ditt behov?
För att hitta rätt trappa för dina önskemål och behov måste du tänka på om trappan ska vara platsbesparande och hur mycket. Ju mer platsbesparande en trappa blir, desto mindre komfort har trappan vanligtvis. Dessutom ska du bestämma vilken form trappan ska ha - Rak, kvarts- eller halvsvängd.
Trappor med rak form kan göras väldigt platsbesparande och samtidigt hålla en god komfort genom att ha växel- eller vändbara steg. Kvarts- och halvsvängda trappor kan också ge en platsbesparande lösning samtidigt som de behåller ett bra underlag och komfort.
Önskar man en mycket platsbesparande trappa ska gånglinjen vara under 18 cm, men det finns även trappor med osymmetriska sättsteg som på grund av stegets utformning ändå ger ett bekvämt underlag över 18 cm.
Trappans gånglinje har dessutom betydelse för hur mycket trappan fyller ut i rummet, även kallat urladdning.
Rak form
Kvartssvängda
halvsvängda
Svängda
Trappans gånglinje är den yta som man har att gå på när man går ned för trappan. Som syns på ritningen, är det från stegets framkant till framkanten på steget under.
En gånglinje på 18 cm eller mer anses som en god komfort.
Observera att gånglinjen också påverkar hur mycket plats trappan kommer att ta upp i rummet. Denna mätning kallas total trapplängd
Mätning av golv till golv höjd
Först måste du ta reda på hur hög din trappa ska vara. Här ska du mäta från färdigt golv på bottenvåningen till färdigt golv på första våningen, som visas på ritningen.
Är din golv till golv höjd 270 cm, så kan du exempelvis använda en trappa med båda 11, 12 och 13 steg.
Ju fler steg du väljer, desto lägre kommer steghöjden att bli. Om du vill ha en bekväm trappa att gå i, bör du välja en steghöjd i området 18–21 cm, men önskar du att trappan ska fylla så lite utrymme som möjligt i rummet, kan du välja en högre steghöjd och därmed färre steg. Vid en hög steghöjd kommer du uppleva att trappan är mer brant att gå på.
Steghöjden hittas genom:
Golv till golv höjd / Antal steg = Steghöjd
Den bästa komforten uppnås vid en steghöjd mellan 18 - 21 cm.
Mätning av trappöppningen.
Har du redan ett utrymme för trappan, mäter du bredden och längden (inkl. beläggning). Måtten är avgörande för vilken trappa du får plats med.
Har du inget hål för trappan så har du möjlighet att fritt välja den trappa du vill ha sedan göra hålet i rätt storlek. Under varje trappa på hemsidan, på fliken "Nerladdningar", kan du välja PDF:en "Dimensions". I PDF'en hittar du storleken på hålmåttet för den trappa du vill ha.
I detta exempel har vi valt en kvartssvängd trappa med 14 steg.
De svarta pilarna och talen visar trappans mått, och de röda pilarna och talen visar hålmåttets storlek.
Hålmåttet ska vara minst 7 cm bredare än trappan, inkluive räcken. Om räcken monteras på bägge sidor ska hålet vara minst 10 cm bredare.
Mätning av bjälklagstjocklek
Mät från undertaket till det färdiga golvet på första våningen, som visas på ritningen.
Bjälklagstjockleken ska som minst vara steghöjden + 2 cm.
Steghöjden hittas genom:
**Golv til golv höjd / (Antal steg + 1) = Steghöjd**
Exempel:
Golv till golv höjd: 260 cm
Antal steg: 12 st.
Steghöjd: 260 / (12 + 1) = 20 cm
Det vill säga att bjälklagstjocklek som minst ska vara: 20 + 2 cm = 22 cm.
Vi rekommenderar att du alltid kollar i trappans monteringsanvisning, där minsta tjocklek på däcket står angiven.
Ta hänsyn till sluttande väggar
Sluttande väggar kan påverka om det finns tillräckligt med plats för trappan, samt hur det horisontella räcket avslutas på övervåningen.
Tips: Rita ut trappan på golvet med målartejp och markera sedan stegen på väggen för att kontrollera takhöjden