Robot i DOLLEs produktion

7 oktober 2019
Robot i DOLLEs produktion

På DOLLE har vi tagit ett spännande steg mot automatisering genom att implementera en samarbetande robot (cobot) i vår produktion. Denna nya teknik har gett oss värdefulla erfarenheter som vi gärna delar med andra företag som överväger att använda robotar i sina egna processer.

Produktionschef Steen Laier förklarar att vi ser stor potential i cobots. Istället för att låta robotarna ta över hela produktionsprocessen har vi upptäckt att det både kan vara ekonomiskt och praktiskt att låta en robot utföra huvuddelen av arbetet medan våra medarbetare hanterar de återstående uppgifterna.

"Robotar som utför alla uppgifter kan snabbt bli en kostsam lösning—särskilt om processen kräver flexibilitet. Genom att låta roboten ta hand om 80 % av uppgiften och medarbetarna de sista 20 %, uppnår vi inte bara tidsbesparingar utan förbättrar även arbetsmiljön," säger Steen Laier.

Se intervjun med DOLLEs produktionschef Steen Laier, uppladdad på Teknologiska Institutets YouTube-kanal.

Effektivitet och förbättrad arbetsmiljö

Vi har erfart att cobots kan göra en betydande skillnad för våra medarbetares trivsel. Många av de manuella uppgifterna i vår produktion kan vara fysiskt krävande, särskilt när de utförs dag efter dag. Genom att låta roboten hantera några av de mer ansträngande uppgifterna minskar vi risken för arbetsrelaterade skador och förbättrar därmed arbetsmiljön.

En lärprocess snarare än snabb ekonomisk vinning

När vi implementerade vår första samarbetande robot var målet inte att uppnå en snabb ekonomisk vinning. Istället såg vi det som en lärprocess. Syftet var att utforska hur roboten kunde skapa värde i vår produktion och var den kunde göra skillnad.

"Vi har valt att se den första roboten som en inlärningsrobot. Det har inte varit avgörande att den har en återbetalningsperiod på ett, två eller tre år. Istället har vi fokuserat på att lära oss hur vi kan arbeta med teknologin och var den kan inspirera oss till vidare optimering," förklarar Steen Laier. Faktum är att det nu har blivit tydligt att fler medarbetare ser potentialen i att använda roboten inom sina respektive produktionsområden.

Utmaningar med programmering

Även om coboten har gett oss nya möjligheter har det också funnits utmaningar längs vägen. Vi beslutade tidigt att vi skulle lära oss att programmera roboten själva för att bygga upp intern kunskap om tekniken. Detta beslut har dock visat sig vara mer tidskrävande än vi först förväntade oss.

"Det har tagit längre tid att lära oss programmera roboten än vi hade räknat med. Vi fick en del programmering från vår leverantör men ville bygga vidare på den själva för att få en djupare förståelse för teknologin," säger Laier.

Robotens nuvarande funktion är främst som en hanteringsrobot, som kan flyttas runt till olika områden i produktionen. För att utnyttja den ännu bättre i framtiden har vi beslutat att erbjuda programmeringskurser till våra medarbetare, så att de kan använda roboten mer effektivt i olika processer.

Våra råd till företag som överväger cobots

Om ni överväger att implementera samarbetande robotar i er produktion är vårt råd att vara öppna för utmaningar och inte tveka att ta steget. Det är dock viktigt att ha realistiska förväntningar och säkerställa att ni investerar de resurser som krävs.

"En cobot är ingen plug-and-play-lösning. Det krävs en tydlig plan för var och hur roboten ska användas samt en grundlig utvärdering av om det är en kostnadseffektiv lösning," avslutar Steen Laier.

På DOLLE har vi redan upplevt fördelarna med att ta in robotteknik. Vi ser fram emot att utnyttja dess fulla potential och fortsätta förbättra både vår effektivitet och arbetsmiljö genom innovativa lösningar.